Home » Nieuws

Over het schrijven, het vervolg en de release van mijn allereerste boek!


WEZEP - In de Huiskamer van Wezep is vrijdag 11 oktober de debuutroman 'De troostende broeder' van Helma Schoonhoven-Port (53) gepresenteerd.

Helma heeft bijna twee jaar gewerkt aan het boek. Het is een fictieve, historische roman die zich afspeelt in 1950. In Limburg woont Marieke Hendriks, de dochter van een bakker. Zij gaat werken in een abdij met zeventien monniken, om zo geld te verdienen voor haar felbegeerde opleiding als onderwijzeres. Aan het einde van het jaar krijgt haar leven echter een bijzondere wending. Op www.wilhelminaschoonhoven.nl schrijft Helma al geruime tijd korte verhalen en columns. ''Het is altijd mijn grote wens geweest om een boek uit te brengen, om iets na te laten. En dat is nu gelukt!''

De geboren Wezeper heeft 30 jaar in Nunspeet gewoond, maar sinds 2012 terug in haar geboortedorp. Dat is ook de plek waar het boek te koop is: bij Cigo Dijkman en bij boekhandel De Korenbloem. De paperback is ook te bestellen via de gebruikelijke kanalen. Wie een gesigneerd exemplaar wil gaat naar de site van Helma. (Foto: gemaakt door Alida Bosma. Helma (rechts) geeft eerste exemplaar aan redacteur Bea Nijhof.)


Wil jij erbij zijn?

Binnenkort is het zover! Mijn boekpresentatie! Op vrijdag 11 oktober ben je van harte welkom. Stuur mij een berichtje via e-mail en ik zet je op de lijst! Tot ziens in Wezep!


Hoera!!!

Eindelijk de tijd genomen om een pagina met blogs te maken op deze website. Wel moet me iets van het hart. Ik hou niet zo van het woord 'Blog'. Want wat is een blog? Het klinkt een beetje vaag, terwijl het alleen maar korte verhalen en meningen zijn.

In ieder geval, hoe het heet maakt niet uit: ik nodig je van harte uit om een kijkje te nemen op mijn blog. Het fantastische beest in mijn hoofd heeft enorm huis gehouden en ik heb mijn vingers blauw getypt, om een ander plezier te verschaffen! Tot gauw!


Goed nieuws!

De datum van mijn boekpresentatie van mijn debuutroman 'De troostende broeder' is bekend!

Op vrijdag 11 oktober 2019 zal ik mijn boek vrijlaten en aan de grote klok hangen voor een select gezelschap.

Wilt u daar bij zijn? Er zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar.

Wanneer: vrijdagavond 11 oktober 2019 van 19.00 tot 20.00 uur.

Waar: De Huiskamer van Wezep, Meidoornpassage 16 te Wezep.

Kaarten: beperkt verkrijgbaar en uiteraard gratis via

info@wilhelminaschoonhoven.nl  

In de plaatselijke krant zal naderhand bekendheid gegeven worden aan de release.

Tijdens deze avond is de roman eventueel aan te schaffen tegen contante betaling. Het boek is al eerder verkrijgbaar in de boekhandel, datum volgt. Van harte aanbevolen!


Mijlpaal!

Afgelopen donderdag, om precies te zijn op 21 februari 2019, schreef ik de laatste regels van mijn boek 'De troostende broeder'! Ik heb een klein traantje weggepinkt. Dat duurde maar heel even. En ik ervaar geen zwart gat of iets dergelijks. Nee, er is nog zoveel te doen! Het nakijken en het finetunen, de promotie en het overzetten naar bestanden om het boek drukklaar te maken kosten minstens zoveel tijd. Dus genoeg te doen. En ik hang mijn pen niet aan de wilgen. Nee, ik zal altijd blijven schrijven. Al is het maar een boodschappenlijstje.


Mijn eerste schrijfwedstrijd

Het is nu zo'n twaalf jaar geleden dat ik meedeed aan mijn eerste schrijfwedstrijd. Ik won de hoofdprijs, namelijk een midweek Center Parcs, en in februari van 2007 zijn mijn dochters en ik er even lekker tussenuit geweest.
Dit krantenknipsel stond in de plaatselijke weekkrant, en ik had toen niet kunnen vermoeden dat ik jaren later wel eens vaker mee zou doen aan schrijfwedstrijden! Het was een leuk begin in ieder geval. Ik weet nog dat ik beretrots was, en vooral heel blij met de prijs.
Echter, als ik het verhaal waarmee ik toen won teruglees, denk ik: wat slecht! Verschrikkelijk gewoon. Het verhaal is te lezen op mijn facebookpagina. Ik heb het daar geplaatst, weliswaar met het schaamrood op de kaken.


Een snelle terugblik!

Wat dacht ik wel niet, zomaar denken dat ik een boek kan schrijven!
Blijkbaar kan het, maar het kost veel hoofdbrekens en energie...
Tegelijkertijd is het een bijzondere en spannende ervaring. Eentje die ik voor geen goud had willen missen!

Een paar feitjes op een rij:

• De daadwerkelijke start van mijn boek in maart 2018
• Inmiddels heb ik 256.567 tekens;
• En dat zijn 54.732 woorden;
• Inmiddels 36 hoofdstukken;
• Het kostte me 192 schrijfuren in de trein;
• En even zoveel uren nabewerking en dat is samen 23040 minuten;
• Er zijn ongeveer 3000 woorden geschrapt door mijn redacteur;
• Ik heb 200 visitekaartjes laten drukken;
• Maar liefst 55 uur gebouwd aan de website;
• En nog meer uren om Facebook te onderhouden;
• Ik heb 12 uitgevers onderzocht;
• En wel 26 x van idee veranderd hoe de cover er uit moet zien;
• Even zo vaak veranderd over de gedachte wat de prijs moet worden;
• Bovendien met niet veel moeite een redacteur gevonden, naar volle tevredenheid;
• Mijn man zo’n 250 keer lastiggevallen over de inhoud van het boek;
• Mijn dochters net zo vaak geappt om advies;
• Familieleden vaak bestookt met mijn enthousiasme;
• En tenslotte mijn dochters gestalkt over het maken van de foto voor de cover

Me dunkt, al met al een hoop tijd verbruikt! Maar het is het waard. Voor mij tenminste.
Het schrijven van dit boek is er één die op mijn bucketlist stond, en wel helemaal bovenaan.
Rest mij nog de complete samenvoeging en het langslopen en controleren. Neem ik alle adviezen over die zij mij stuurde? Wanneer is de tijd rijp om het complete boekwerk naar Pumbo te sturen? Wanneer is de boeklancering? En een boekpresentatie, durf ik dat eigenlijk wel? En zal er wel iemand komen? Of alleen mijn man en dochters? Benader ik de krant, of is Facebook ruim voldoende? Hoeveel flyers zijn er nodig? En één van de belangrijkste, heb ik voorlopig genoeg aan honderd exemplaren van mijn debuutroman?

Kortom, nog zoveel om over na te denken. En ik kan me niet herinneren ooit iets spannenders te hebben gedaan. Oh ja, de eerste date met mijn man! En dat liep ook goed af, dus…
‘Men lijdt het meest, door ’t lijden dat men vreest, wat nimmer op komt dagen!'

En trouwens: ik doe het voor mezelf. Om daadwerkelijk een exemplaar in mijn handen te houden, met iets dat ik maakte, met mijn naam erop! Bizarre gedachte, maar het geeft wel een fantastisch gevoel.


Januari is zinvol besteed!

Mensen, er is weer van alles gebeurd tijdens de eerste maand van het jaar! De nieuwe visitekaartjes zijn eindelijk binnen, dus ook onderweg kan ik mensen attenderen op de droom die bovenaan mijn bucketlist staat.

Verder heb ik zeer deskundige mensen bereid gevonden om iets te vinden van mijn schrijftalent. Op de pagina Anderen over mij

vind je de mening van niemand minder dan Yke Schotanus, schrijfdocent, redacteur en schrijver. Ook hoofdredacteur Mariska Aalderink heeft een eerlijke mening gegeven die ik op mijn website mocht plaatsen. Ik ben enorm trots en blij dat ze mee willen werken.

Tenslotte kan ik vertellen dat ik toe ben aan het laatste hoofdstuk! Ik hik er nog een beetje tegenaan. Ik vermoed dat ik geen zin heb om afscheid te nemen van Marieke en Battista.

Wordt vervolgd!


Hallo lieve volgers!

Op de drempel van oud naar nieuw wil ik jullie hartelijk bedanken voor alle belangstelling! En over drempels gesproken: in 2018 nam ik een grote hobbel, een flinke drempel om te beginnen aan een grote droom. Het schrijven van een boek: een grote uitdaging, die al jaren op mijn bucketlist stond.

En dan de drempel in 2019! Voor het voetlicht treden met mijn grote wens! Ik stel me daarmee kwetsbaar op, en ik heb meerdere keren gedacht: ga ik hier mee door...? Durf ik dit werkelijk? Maar tegelijkertijd voelt het als een geboorte, een overwinning om daadwerkelijk trots te mogen zijn op iets dat ik helemaal zelf bedacht heb!

Daarom voel ik de behoefte jullie iets te zeggen: stap die drempel over! Doe iets in het nieuwe jaar wat je uitdaagt, wat je trots maakt op jezelf!
Ik wens je veel succes daarbij, en ik hoor of lees eind 2019 graag wat jouw uitdaging was.
Gelukkig nieuwjaar!!!


Opnieuw een hoofdstuk geplaatst!

Beste volgers,

Zoals beloofd heb ik opnieuw een passage geplaatst op de pagina Debuutroman en je zult merken dat de spanning, naarmate het boek vordert, inmiddels behoorlijk hoog oploopt!

Vergeet niet je exemplaar te reserveren via de Contact pagina, om in het najaar van 2019 verzekerd te zijn van jouw exemplaar.

Zegt het voort!


Website online!

Hallo allemaal,

In de eerste plaats wil ik al mijn trouwe volgers hartelijk bedanken voor het vertrouwen in de afgelopen tijd. Het is motiverend en verrassend om te merken hoeveel mensen positieve belangstelling hebben voor mijn schrijfsels. Kleine succesjes, spannende momenten en veel views op deze plek geven door te gaan! Het geeft me vertrouwen in de toekomst om mijn droom te kunnen voltooien. Dank u wel voor de spontane reacties.

De website is ook online, zoals u ziet. Ik heb deze zelf opgebouwd, met een eenvoudige provider. Leuk om te doen! Mocht je tips hebben dan verneem ik het graag.

Het gaat voorspoedig, het schrijven verloopt volgens plan, en het einde kan nog alle kanten op. Ik ben in ieder geval over de helft en hoop het daadwerkelijke schrijven en de definitieve verhaallijn eind januari 2019 af te kunnen ronden.

Verder heb ik leuk nieuws! Ik heb een oud-collega van mij bereid gevonden om mijn boek te corrigeren. Aanvankelijk maakte ik me daar wat zorgen over, maar ik dacht een paar maanden geleden: wacht maar af, het komt vanzelf op mijn pad.
En zo gebeurde het ook. Ik ben enorm dankbaar voor deze kans. De persoon in kwestie is uitermate gekwalificeerd voor de klus.

Tenslotte kan ik vertellen dat ik bezig ben met het zoeken naar een geschikte boekdrukker: omdat ik het boek in eigen beheer uit wil geven, is een goede samenwerking met een drukkerij van essentieel belang.

Tot gauw, en een lieve groet van Wilhelmina, oftewel Helma Schoonhoven-Port.